Home » Inspiratie » Blog » 10 dingen die ik geleerd heb door te sporten

10 dingen die ik geleerd heb door te sporten

Gepubliceerd op 28 maart 2018 om 06:55

Ik houd van sporten. Het is mijn manier van ontspannen. Even mijn hoofd leeg maken en mezelf resetten. Losmaken van de wereld die sneller lijkt te gaan dan mijn gedachten. Niet iedereen is zo’n sportfanaat. Misschien sleep jij je wel met veel pijn en moeite naar de sportschool. Waarom? Omdat je onzeker bent over de uitvoering van de oefeningen? Over hoe je eruit ziet? Het gevoel hebt dat iedereen je aanstaart? Het is belangrijk een plek te vinden waar jij je op je gemak voelt. Ik weet zeker dat je vrijwel altijd blij en trots bent als je bent geweest.


Vandaag wil ik de 10 lessen met jullie delen die ik geleerd heb door te sporten.

 

1. Niet elke dag is een goede dag

Allereerst een reality check. Je kunt niet verwachten dat elke trainingssessie even goed gaat. De ene keer heb je het gevoel dat je een marathon kunt rennen, de andere keer heb je het gevoel dat je niet vooruit te branden bent. Dat moet je gewoon accepteren. Punt. Zo gaat het ook in het dagelijks leven. De ene dag ben je het gelukkigste mens op aarde, de andere dag zit alles tegen. Leer van de minder positieve dagen, accepteer dat het vandaag geen goede dag was. Probeer juist de positieve punten van die dag te zien. Je hebt slechte dagen nodig, om het goede te waarderen.

 

2. Jij bent je eigen concurrent en motivator

….met andere woorden, je bent verantwoordelijk voor je eigen successen. Wil je sterker worden? dan moet je zwaardere gewichten pakken. Wil je sneller worden? motiveer jezelf om sneller te gaan dan de vorige keer. Vergelijk je niet met anderen die wellicht al meer ervaring hebben, want dan zal je nooit tevreden zijn met de stappen die je zet. Leef je eigen leven. Focus op je eigen vooruitgang en op hoe jij jezelf kunt verbeteren.

3. Zet je ego aan de kant

Hoewel het onwijs belangrijk is om je successen te vieren, is er ook altijd ruimte voor verbetering. Door je open te stellen voor nieuwe kennis, ervaringen en vaardigheden kun je zoveel meer groeien dan wanneer je denkt alles al te weten. Het is misschien eng om een nieuwe oefening uit te voeren, want stel je voor dat het fout gaat!! Ik vind het elke keer weer spannend als ik iets nieuws moet doen. Je wordt er wel een beter persoon door. Laat je ego thuis, dan leer je het meest. 

 

"Wanneer je iets wilt bereiken in het leven, moet je gewoon af en toe een enorme sukkel zijn."4. Omarm je mislukkingen

Voor mij is dit wellicht wel de belangrijkste levensles. Wees niet bang om te falen. Het is zo lastig om mislukkingen te blijven zien als iets positiefs, iets waar je juist veel van leert. Ik wil het graag zo goed mogelijk doen en vind het vreselijk als iets fout gaat. Ik ben bijvoorbeeld slecht in coördinatie oefeningen zoals loopladder oefeningen of boksen. Ik voel me dan echt een ongelofelijke sukkel. Het liefste ga ik deze oefeningen uit de weg. Maar dan leer ik het nooit. Wanneer je iets wilt bereiken in het leven, moet je gewoon af en toe een enorme sukkel zijn. Leer van je fouten, raap jezelf weer op en groei!

 

5. Toewijding

Er zijn dagen dat je totaal geen motivatie hebt om te sporten. Het enige dat je dan nog kan redden is toewijding. Blijf gefocust op datgene wat je graag wilt bereiken. Ik voel mij ALTIJD lekkerder in mijn vel als ik sport. Als ik een paar dagen niet sport merk ik dit meteen. Dat is wat mij drijft. Het is belangrijk dat de keuzes die je in het leven maakt, vanuit een bepaalde intrinsieke motivatie doet. Doe dingen omdat jij het graag wilt, omdat het jou iets oplevert en niet omdat het moet van iemand anders.

 

"Mensen die hetzelfde in het leven staan als jou, met vergelijkbare doelen, levensstijl en mentaliteit, verrijken je leven."

 

6. De kracht van (sport)maatjes

Ik heb het al eens gezegd, maar het blijft belangrijk. Creëer en zoek een omgeving die jou stimuleert, motiveert en steunt. Het helpt enorm mensen om je heen te hebben die dezelfde passie hebben. Mensen waarmee je kan lachen en jou uitdagen om nog beter je best te doen. Op dagen dat je zelf niet de motivatie kan vinden om te sporten, helpt het als je sportmaatjes hebt die je mee trekken. Sporten gaat dan niet alleen om het sporten, maar ook om de gezelligheid en sociale steun. Mensen die hetzelfde in het leven staan als jou, met vergelijkbare doelen, levensstijl en mentaliteit, verrijken je leven.

 

7. Beperkingen zitten in je hoofd

Mijn vriend is een echte optimist. Alles is mogelijk, niks is onmogelijk. Ik ben van nature een echte pessimist. Mijn eerste reactie is vaak: nee dat kan niet! Gelukkig schreeuwt de innerlijke criticus in mijn hoofd niet meer zo hard als vroeger. Want ik heb geleerd dat ik zoveel meer kan dan ik zelf denk. Ik daag jou uit om deze week een zwaarder gewicht te pakken dan normaal. And see what happens!! Geloof dat je het kan en je kunt het. Draai die negatieve gedachtes om in positieve gedachtes. What you think you become.

 

"Het is geen zwakte, het is juist een kracht!"8. Het is oké om hulp te vragen

Ai, weer zo’n moeilijke maar oh zo belangrijke levensles. Ik doe het liefst alles zelf. Mijn vriend lacht mij regelmatig uit wanneer ik probeer alle boodschappen in één keer naar binnen te dragen, terwijl hij enkel met keukenpapier in zijn handen loopt. Niet omdat hij niet de boodschappen wilt dragen, maar omdat ik zo nodig alles alleen wil doen. Soms gaat het goed, meestal niet. Het is echt wel oké om hulp te vragen. Als je voor het eerst gaat sporten ben je vaak onzeker omdat je niet weet wat je precies moet doen. Je kunt wat aanmodderen, maar je kunt ook iemand om hulp vragen. Het is geen zwakte, het is juist een kracht! Geloof me, de meeste mensen helpen je met alle plezier.

 

9. Lach met jezelf en heb plezier

Sporten gaat om plezier hebben. Doe iets wat je leuk vindt en het gaat vanzelf! Neem jezelf en het leven niet altijd te serieus. Kies voor dingen, mensen, ervaringen in het leven die jou gelukkig maken.

 

10. Het is oké om een pauze in te lassen

Niet alleen fysiek, ook mentaal is het belangrijk om af en toe een pauze in te lassen. Als je dag in dag uit intensief sport, raak je uitgeblust. Sporten zorgt voor een stress reactie in je lichaam, zeker wanneer je telkens de grens opzoekt. Rust is ontzettend belangrijk om zowel fysiek als mentaal te herstellen. Ook in het dagelijks leven is het oké om een pauze in te lassen. Even resetten en weer terug naar de basis. Dit levert veel meer op dan door te blijven gaan. Als je mijn vorige blog hebt gelezen, weet je dat het mij veel heeft opgeleverd. Luister naar je lichaam, luister naar je gevoel en durf ‘nee’ te zeggen als dat nodig is.

 

Tot zover mijn top 10 levenslessen. Ik ben benieuwd welke levenslessen jij geleerd hebt door te sporten? Laat het mij weten hieronder in de reacties. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Ruud
4 jaar geleden

Top blog Lieke!

Welke levenslessen heb ik geleerd door te sporten..

Ik eigenlijk alles geleerd wat hierboven beschreven staat, ik ben het er 100% mee eens.

Door een zware persoonlijke situatie zou ik er helemaal doorheen zitten als ik niet zou zijn gaan sporten.
Nu door het sporten kan ik mijn hoofd legen.
Sport ik iedere dag? Nee zeker niet, soms sport ik wel eens een week gewoon niet.
Dan is de motivatie er niet.. maar zodra ik merk dat ik me weer down voel dan pak ik mezelf weer op en voel ik me na afloop weer bevrijd.