Home » Inspiratie » Blog » Het moet wel leuk blijven

Het moet wel leuk blijven

Gepubliceerd op 4 januari 2018 om 13:59

”Het moet wel leuk blijven” is vaak het eerste wat wordt gezegd wanneer mensen willen afvallen. Vaak wordt gedacht dat afvallen en gezond eten saai en moeilijk is.

 

Veel mensen hebben het gevoel dat ze er veel voor moeten doen en vooral veel voor moeten laten. Dit heeft puur te maken met het feit dat we vaak veel te streng voor onszelf zijn. Het is dus écht een mindset dingetje, dat vervolgens invloed heeft op het functioneren van je lichaam.

 

Genieten van eten, daar gaat het om!


DE ZWARTE LIJST

We labelen ons eten graag als ‘goed’ en ‘slecht’. ‘Gezond’ en ‘ongezond’. We maken een soort blacklist met daarop alle producten die we ‘ongezond’ vinden en die we onszelf daarom verbieden te eten. Het eten van één koekje kan je dan het gevoel geven dat alles verpest is. Je voelt jezelf een zwakkeling omdat je iets hebt gegeten dat ‘verboden’ is.

Maar wacht eens even, wat is gezond eten eigenlijk? Jouw lichaam ziet namelijk geen verschil tussen de suiker die je uit je stukje fruit haalt, of de suiker die je binnenkrijgt door het eten van een mars. Je lichaam weet niet dat het groene ding wat je in je mond stopt ‘spinazie’ heet, en dat koekje ‘oreo’. Wat je lichaam wél doet, is je voeding beoordelen op macro- en micronutriënten. Oftewel, het splitst je voeding in koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen en gebruikt dit vervolgens om jouw lichaam te laten functioneren. Maat let wel! We weten natuurlijk allemaal dat spinazie voedzamer is dan een oreo doordat het belangrijke vitaminen en mineralen bevat.

“Je lichaam weet niet dat het groene ding wat je in je mond stopt ‘spinazie’ heet, en dat koekje ‘oreo”

 
Dus mijn punt is dat er eigenlijk niet zoiets bestaat als slechte voeding. Een oreo en spinazie zijn beide producten die je prima kan eten (met mate). Een slecht voedingspatroon bestaat echter wel! Een gezond voedingspatroon heeft geen begin- of eindpunt. De welbekende uitspraak ‘ik begin maandag weer’ slaat eigenlijk helemaal nergens op. Het gaat erom dat je gemiddeld gezien een goed voedingspatroon hanteert. Een voedingspatroon dat je jaren vol kan houden en niet slechts enkele weken.  

 

ETEN ZAL ALTIJD BLIJVEN VERLEIDEN

Makkelijker gezegd dan gedaan zie ik je denken. We leven immers in ‘the world of plenty’: eten en drinken is overal, 24 uur per dag. Je hoeft maar op het treinstation te lopen en de geuren van eten en drinken komen je tegemoet. Overal waar je bent zie je eten. Kortom, je wordt de hele dag verleid en op de proef gesteld. Maar we hoeven niet altijd toe te geven aan al deze verleidingen.

Maak bewuste keuzes en geniet ook vooral van die oreo als je hiervoor kiest. Voel je dan ook nooit schuldig! Dat stemmetje in je hoofd dat jou na het eten van dat koekje vertelt dat je slecht bezig bent, dat stemmetje dat ben jij. Daarmee praat jij jezelf een schuldgevoel aan. Sta achter je eigen keuze en voel je er niet schuldig over. Want als iets gewoon mag, hoef jij je er ook niet schuldig over te voelen.

“Sta jezelf toe om af en toe iets te eten wat je écht lekker vind. En als je dat dan doet, probeer er dan oprecht van te genieten."


GEZONDIGEN

Mijn advies? Eet in de basis voedzaam: voeding dat bestaat uit voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Maar geef jezelf ook de ruimte om elke dag te genieten van voeding dat minder voedzaam is, gewoon omdat je het lekker vindt. En nee, dit is geen ‘ongezond’ eten. Door jezelf af en toe iets lekkers te gunnen, door even te ‘gezondigen’, zorg je juist ervoor dat je een goed voedingspatroon je hele leven kan volhouden. Want het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Mijn punten samengevat:

  1. Wees niet te streng voor jezelf!
  2. Geniet van oreo’s
  3. Maak bewuste keuzes
  4. Geniet van oreo’s
  5. Voel je nooit schuldig!

 

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

FENNA
4 jaar geleden

Nooit bij stilgestaan:
"Jouw lichaam ziet namelijk geen verschil tussen de suiker die je uit je stukje fruit haalt, of de suiker die je binnenkrijgt door het eten van een mars. Iets wat mij in ieder geval aan het denken heeft gezet!!

Mooi geschreven, doeltreffend!!!

Cloudje
4 jaar geleden

Leuk geschreven Lieke...en helemaal waar!