Als gevolg van de 'harde lockdown' vinden alle consulten alleen nog online plaats

Home » Gratis inspiratie » Favoriete boeken

Favoriete boeken

 

Op deze pagina vind je verschillende boeken die mij geïnspireerd hebben in mijn zoektocht naar een mooi en gezond leven. Als je een boek zou willen bestellen, klik dan op de icoon. Je komt dan op de website van Bol.com. Via deze weg ontvang ik een klein percentage van de prijs die je betaalt, terwijl het voor jou niet duurder is. Daarmee lever je een bijdrage in de kosten van deze website. 

 

Dit is een boek waar ik regelmatig in blader. Het staat vol met wetenschappelijke kennis over voeding. Dit boek is ook zeker géén dieetboek. Het geeft je handvaten om zelf te navigeren door alle voedingshypes en zelf bewuste keuzes te blijven maken.

Het gaat om je gehele eetpatroon, en het vinden van een leefstijl die je voor de rest van je leven vol kan houden. Een leefstijl die je niet opgeeft zodra de volgende trend zich aandoet.’

Kennis is één, maar hoe pas je het toe in de praktijk. Naast kennis over voeding, bevat dit boek ook veel praktische tips. Er staan heerlijke recepten in voor ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondmaaltijden. Kortom, zeker een tip als je meer over voeding wilt weten en inspiratie nodig hebt.

 

Dit is een van de meest inspirerende boeken die ik ooit heb gelezen. In De keuze deelt Edith Eger haar oorlogsherinneringen. Op 16 jarige leeftijd werd ze naar Auschwitz gedeporteerd, waar haar ouders direct naar de gaskamer werden gestuurd. Ze schrijft over haar worstelingen tijdens haar gevangenschap maar ook over haar worstelingen om na haar gevangenschap de draad van het leven weer op te pakken.

Dr. Edith Eva Eger beschrijf heel mooi dat je altijd een keuze hebt hoe je met moeilijke momenten in het leven omgaat. Iedereen maakt in zijn of haar leven dingen mee die een impact hebben en die een gevoel van gevangenschap met zich mee kunnen nemen. Je kunt bijvoorbeeld gevangen raken in vastgeroeste patronen en overtuigingen, waardoor je leven zwaar kan aanvoelen.

Naast haar oorlogsherinneringen geeft ze ook voorbeelden uit haar psychologiepraktijk en hoe ze haar patiënten helpt te bevrijden uit hun persoonlijke gevangenis. Ze opent je ogen voor de omvang van de vele vormen van mentale gevangenschap waarin we als mensen kunnen zitten en laat zien dat de weg naar vrijheid altijd binnen je eigen vermogen ligt. Jij hebt de keuze om op zoek te gaan naar die vrijheid.

 

Ben jij een (fanatieke) sporter en wil je meer weten over voeding om je prestaties en herstel te verbeteren? Dan is dit boek zeker een aanrader. Het boek is geschreven door drie sportdiëtisten die veel kennis hebben over voedingen & sport.

Het boek is opgedeeld in een aantal hoofdstukken, gedeeltelijk gebaseerd op de sportvoedingspiramide:

  • Basisvoeding, waarin wordt benadrukt dat een gezonde basisvoeding het meest belangrijk is.
  • Sportspecifieke voeding waarin wordt besproken wat je kunt eten voor, tijdens en na het sporten.
  • Supplementen, waarin je leest over het effect van verschillende supplementen zoals creatine en cafeïne.
  • Maatwerk, bevat informatie over specifieke omstandigheden. Zoals sporten en eetstoornissen, sporten op hoogte en de veganistische sporter.

Naast de vele informatie bevat dit boek ook heerlijke recepten!

 

Dit boek - in het Nederlands 'elementaire gewoontes' - i is ontzettend leerzaam als je nieuwe (gezonde) gewoontes wilt creëren. De essentie van het boek is dat je klein moet beginnen. Een kleine gewoonte die je kan volhouden, heeft namelijk een grote impact op de lange termijn.

Het is dus niet verstandig om meteen je hele leefstijl om te gooien, om vervolgens na 4 weken weer helemaal terug bij af te zijn. Bovendien benadrukt het boek dat het belangrijk is om niet op het resultaat te focussen (bijvoorbeeld 10 kilo afvallen), maar het slimmer is om aandacht te besteden aan het proces (gezond eten en bewegen) en aan hoe jij wilt zijn als persoon (je identiteit).

James Clear formuleert vier wetten voor het aanleren van nieuwe en betere gewoontes:

  • Maak het zichtbaar
  • Maak het leuk
  • Maak het makkelijk
  • Maak het bevredigend

Gewoontes zijn namelijk een stuk beter vol te houden als ze leuk en makkelijk zijn, als je er een beloning voor krijgt én als je ze automatisch doet.

Het boek staat vol met voorbeelden en handige tips en is makkelijk en positief geschreven. Hierdoor raak je gemotiveerd om aan de slag te gaan met het creëren van kleine gewoontes.

 

Ik vind het leuk om boeken te lezen die mij aan het denken zetten. Dat heeft dit boek zeker gedaan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik soms (lees: vaak) de neiging heb om problemen groter te maken dan ze eigenlijk zijn. Dit heeft te maken met dat ik de lat voor mezelf soms erg hoog leg en alles meteen goed wil doen. Dit boek heeft mij laten inzien hoe onzinnig dat eigenlijk is.

Mark Manson stimuleert je om kritisch na te denken over waar je ‘een fuck om wilt geven’. We maken ons vaak te druk over dingen die er eigenlijk niet toe doen. Kies daarom een aantal dingen uit die belangrijk voor je zijn en zeg ‘f*c k it’ tegen alle andere dingen.

In het boek wordt ook benadrukt dat het helemaal oké is om je niet constant goed te voelen. Dat is een visie waar ik 100% achter sta. Tegenslagen horen bij het leven. Ze zijn niet altijd leuk, maar als je er op de juiste manier mee omgaat maken ze je wel sterker.

De schrijfstijl van Mark Manson is echt heerlijk om te lezen. Hij schrijft direct to the point en maakt gebruik van humor. Daarnaast gebruikt hij praktische voorbeelden die voor heel veel mensen herkenbaar zijn. Het feit dat mijn vriend dit boek ook heeft gelezen (hij houdt totaal niet van lezen!) zegt denk ik genoeg.

 

Heb jij nog een boek waarvan je vindt dat die in de favorietenlijst hoort? Laat het mij dan weten hieronder in de reacties of stuur me een privé bericht. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.