BLOG


Welkom op de blogpagina van Lieke Coaching. Hier vind je alles wat je wilt weten over de psychologie achter je eetgedrag en concrete tips om je verstoord eetgedrag (bv eetbuien) en negatief zelfbeeld te doorbreken.

 

De wrede illusie van meritocratie en Law of Attraction

Wanneer je gelooft in meritocratie dan geloof je dat als je maar hard genoeg je best doet, je ‘alles’ kunt bereiken wat je wilt. Dan geloof je dat de mate van succes het gevolg is van jouw eigen verdiensten & inspanningen.

 

Of je gelooft dat als je maar hard genoeg manifesteert, je alles kunt bereiken wat je maar wilt (aldus law of attraction)*.

 

Afvallen, succesvolle ondernemer zijn, carrière maken, je eetbuien bedwingen, gezondheid, zwanger worden, enz. zou allemaal mogelijk moeten zijn als je maar hard genoeg je best doet.

 

Maar wat als het niet lukt? Wat als je ondanks je harde werken (en al je manifesteer inspanningen) je niet het resultaat bereikt wat je voor ogen had? 

 

Lees meer »

Afslankpleisters voor gewichtsverlies

Homo narratus, dat is wat jij en ik zijn. Ook wel 'de verhalen vertellende mens.'


Wij vertellen onszelf verhalen om het leven zin en betekenis te geven. We zijn altijd op zoek naar verklaringen, het liefst in de vorm van causaliteit (oorzakelijkheid). Een verhaal met kop én staart, want met open eindjes kunnen we niets.

 

We zijn zelfs in staat om patronen te zien in chaos en onsamenhangende ruis. Een prachtige vaardigheid die ons helaas meer dan eens in de weg zit. Want soms kloppen onze verhalen niet en verwarren we samenhang met causaliteit.

 

Een voorbeeld ter verduidelijking...

Lees meer »

Stel jezelf deze 6 vragen als je honger hebt, maar niet weet WAT te eten.

Als je jaren lang gedieet hebt, dan heb je waarschijnlijk jezelf aangeleerd om hongergevoelens te negeren en vooral te luisteren naar de (dieet)regels.

 

Die regels hebben al die tijd bepaald WAT, WANNEER en HOEVEEL je mag eten.

 

Op het moment dat je die regels loslaat en meer intuïtief wilt leren eten, dan moet je weer opnieuw ontdekken WANNEER jij WAT en HOEVEEL wilt eten. In deze blog help ik je op weg met een aantal vragen die jij jezelf kunt stellen. 

Lees meer »

Hoe maak je de juiste eetkeuzes? Gebruik deze praktische tool

Wanneer is iets goed of slecht? Daar kunnen we een eeuwigheid over discussiëren, omdat we nooit iets met 100% zekerheid kunnen vaststellen. Het enige wat we kunnen doen is iets als waarheid aannemen, omdat het op dat moment het meest waarschijnlijke is. Wat vandaag als voedzaam wordt bestempeld, blijkt over een jaar juist kankerverwekkend te zijn.

> Iets is waar, totdat het niet meer waar is
> Iets werkt, totdat het niet meer werkt
> Iets is gezond, totdat het niet meer gezond is

Maar hoe kom je er nu achter wat goed is voor JOU? In deze blog geef ik je een praktische tool die je kunt inzetten bij het maken van eetkeuzes. 

Lees meer »

Lichaamsacceptatie

We moeten elke dag oneindig veel keuzes maken en er zijn ook nog eens ontzettend veel opties . Maar als het op je lichaam aankomt, zijn er naar mijn mening maar twee:

1. Accepteer het

2. of niet.

 

Het lijkt misschien alsof alles in het leven 'maakbaar' is, dat als je maar hard genoeg je best doet, je alles kan creëren wat je wilt. Maar veel in het leven berust op toeval. Je bent op deze aarde gekomen met dit lichaam en hoewel er natuurlijk altijd wel kleine dingetjes zijn die je kunt veranderen, heb je dat lichaam nu eenmaal. En dat zul je moeten accepteren.

 

Lees meer »

3 essentiële stappen om eetbuien te stoppen

Het is helemaal NORMAAL om het ‘fijn’ te vinden om eetbuien te hebben én tegelijkertijd er ook een hekel aan te hebben. Noem het een haat-liefde verhouding. Je zou namelijk niet ‘kiezen’ voor eetbuien als het niks zou opleveren.

 

Er is een deel van je hersenen, o.a. nucleus accumbens, dat beloning zoekend gedrag versterkt en ervoor zorgt dat eetbuien in stand worden gehouden en er een eetbuigewoonte ontstaat.

Lees meer »