BLOG


Welkom op de blogpagina van Lieke Coaching. Hier vind je alles wat je wilt weten over de psychologie achter je eetgedrag en concrete tips om je verstoord eetgedrag (bv eetbuien) en negatief zelfbeeld te doorbreken.

 

Jouw eetprobleem doorbreken met één simpele toepassing

Als je ongewenst gedrag wilt veranderen, (zoals eetbuien, snaaien in de avond, restrictief eetgedrag, enz.,) is er één belangrijke eerste stap die vaak overgeslagen wordt.
 
Namelijk, onbewust gedrag, bewust maken.
 
In deze blog leg ik uit wat daarvoor nodig is en hoe dit helpt om ongewenst eetgedrag te doorbreken.

 

Lees meer »

De magie van kleine stappen

Dit is wat ik dagelijks tegen mezelf en ook tegen mijn cliënten zeg. Want we willen altijd zo graag en het liefste alles, nu meteen.

Maar als 'ALLES, NU METEEN' niet lukt, zijn we geneigd om niks te doen. 'Dan laat ook maar...'

Het 'alles' werkt zo verlammend. Omdat het zo groot, en veel en ver weg is. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken (ja cliché , maar waar).

Daarom vraag ik vaak: Wat is het minimale wat je nu wél kunt doen? Wat is jouw 'iets'?

Dat 'iets' werkt als een *katalysator*. Niets leidt doorgaans tot niets. Maar iets leidt vaak wel tot iets.
Al is het maar een gevoel. Een gevoel dat je iets voor jezelf hebt gedaan.

Lees meer »

Eetbuien tijdens schakelmomenten

Schakelmomenten - de momenten waarop je van de ene situatie naar de andere situatie overstapt – zijn voor veel mensen een trigger om te snaaien. In het verleden waren dat voor mij ook vaak de momenten dat ik een eetbui kreeg. In deze blog lees je wat schakelmomenten zijn, hoe zin invloed hebben op je eetgedrag en hoe je hiermee om kunt gaan. 

 

  • Na een drukke werkdag/schooldag weer thuiskomen
  • Na een gezellige avond met vrienden weer alleen zijn
  • Nadat je partner het huis verlaat en je alleen thuis bent

Alle drie de voorbeelden van schakelmomenten.

Lees meer »

Identificeren met je lichaam

Dik, lui en zwak?

Ze vertelt dat ze altijd complimentjes kreeg van mensen. Complimentjes over haar lichaam, omdat ze altijd zo slank en afgetraind eruitzag. Complimentjes over hoe sterk en gedisciplineerd ze was. Respect en waardering.

Maar wat deze mensen niet zagen, is dat ze in het geheim elke dag aan het strijden was. Obsessief bezig was met (niet) eten en sporten. Ja gedisciplineerd was ze zeker, maar ze betaalde er ook een flinke prijs voor. Het ging ten koste van een vrij en onbezorgd leven.

 

Lees meer »

Weegschaal black-out

Onze hond Saar hebben we opgevoed volgens het principe ‘VOORKOMEN, NEGEREN & BELONEN’. Als Saar goed gedrag laat zien, dan belonen we haar met iets lekkers of met een balletje.

 

Dat werkt goed, maar soms krijgt Saar een zogenaamde ‘beloning black-out’. Saar is namelijk zo onwijs gek op balletjes, dat ze soms hyper gefocust raakt op de bal (de beloning), waardoor ze zich niet meer goed kan concentreren op de taak die ik van haar vraag.

 

 

Lees meer »